ADALET BAKANLIĞI MERKEZ VE TAŞRA TEŞKİLÂTI

MEMURLARI SİCİL YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

Amaç

Madde 1- (Değişik: Bakan Onayı-05/04/2007)

Bu Yönetmeliğin amacı, Bakanlık merkez teşkilâtı ile adlî ve idarî yargı teşkilâtında, ceza infaz kurumları ile denetimli serbestlik ve yardım merkezlerinde ve Adlî Tıp Kurumunda görevli Devlet memurlarının meslekî ehliyetinin tespiti için sicilinde bulunacak bilgileri, hangi hallerde ayrılış sicili verileceğini, sicil raporunun şeklini, taşıyacağı soruları, sicil raporlarının doldurulmasında uygulanacak not usulünü, notların derecelendirilmesini, düzenleme zamanını, uyarılan memurlarca yapılacak itirazları ve bunları inceleyecek mercileri, sicil raporlarının muhafazası ile görevli makamlara dair esaslarla diğer hususları düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2- (Değişik: Bakan Onayı-05/04/2007)

Bu Yönetmelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 1 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamına giren Bakanlık merkez teşkilâtı ile adlî ve idarî yargı teşkilâtında, ceza infaz kurumları ile denetimli serbestlik ve yardım merkezlerinde ve Adlî Tıp Kurumunda görevli Devlet memurları hakkında uygulanır.

Deyimler

Madde 3- Bu Yönetmelikte geçen deyimlerden;

a) Sicil raporu: Sicil amirlerinin, meslekî ehliyetin belirlenmesini sağlayan soruları not usulüyle, şahsiyetle ilgili konuları mütalâa şeklinde değerlendirerek, memurların meslekî ehliyetleriyle şahsî meziyet ve kusurlarını belirledikleri bu Yönetmeliğe ekli formu,

b) Sicil amiri: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 112 nci maddesinde öngörüldüğü şekilde yürürlüğe konulan Yönetmelik gereğince sicil raporlarını birinci, ikinci ve üçüncü derecede yetkili olarak doldurmakla görevlendirilen amirleri,

c) (Değişik: Bakan Onayı-05/04/2007) Atamaya yetkili merci: Atama usul ve esaslarını belirleyen mevzuat hükümleriyle atama yetkisi tanınan Bakanlık makamı ile adlî ve idarî yargı adalet komisyonlarını ve Adlî Tıp Kurumunu,

d) Bakanlık: Adalet Bakanlığını,

İfade eder.

Dayanak

Madde 4- Bu Yönetmelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 121 inci maddesi ve 18 Ekim 1986 gün ve 19255 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Devlet Memurları Sicil Yönetmeliği esas alınarak düzenlenmiştir.

Memur Kütüğü

Madde 5- (Değişik: Bakan Onayı-05/04/2007) Bakanlık merkez teşkilâtı, adlî ve idarî yargı teşkilâtı, ceza infaz kurumları ile denetimli serbestlik ve yardım merkezleri ve Adlî Tıp Kurumuna memur olarak atananlar, kurumlarınca tutulan memur kütüklerine kaydedilir. Her memura ayrı bir numara verilir.

(Değişik: Bakan Onayı-05/04/2007) Kütüğün her memura ait bölümüne, memurun adı, soyadı, cinsiyeti, doğum tarihi ve yeri, öğrenimi, kadrosu, işe başlama ve işten ayrılma tarihi ve sebebi kaydedilir. Bakanlıkça atananlardan Bakanlık merkez teşkilâtı memurlarının kütükleri Personel Genel Müdürlüğünce, taşra teşkilâtı memurlarının kütükleri ilgisine göre Personel Genel Müdürlüğünce veya Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünce, adlî ve idarî yargı teşkilâtına adalet komisyonları tarafından atanan memurların kütükleri bu komisyonlarca, Adlî Tıp Kurumuna Kurumca atanan memurların kütükleri ise bu Kurum tarafından tutulur.

Memur Cüzdanı

Madde 6- (Değişik: Bakan Onayı-05/04/2007)

Kurumlarca her memura, kimlik belgesi olarak kullanılmak üzere düzenlenen memur cüzdanları, 5 inci maddede belirtilen merciler tarafından verilir. Memur cüzdanında memurun adı, soyadı, T.C. kimlik numarası, doğum yeri, doğum tarihi, görevi ve kurum sicil numarası belirtilir.

Herhangi bir sebeple kurumdan ayrılanların memur cüzdanı geri alınır.

Özlük Dosyası

Madde 7- (Değişik: Bakan Onayı-05/04/2007) Her memur için, atamaya yetkili mercilerce bir özlük dosyası düzenlenir. Bu dosyada memurun adı ve soyadı, T.C. kimlik numarası, kütük sıra numarası, doğum yeri ve tarihi, cinsiyeti, medeni hali, nüfus hüviyet cüzdanı ile öğrenim belgesinin dairece tasdik edilmiş suretleri, bakmakla yükümlü olduğu kimseler, öğrenim durumu, bildiği yabancı diller ve derecesi, yaptığı lisansüstü eğitimi, staj ve incelemeleri, sınıfı, derece ve kademesi, mecburi hizmetleri, askerlik durumu, adaylık ve aslî memurluğa atanma ve işe başlama tarihi, derece ve kademe ilerlemeleri, imtihan başarı dereceleri, sınıf ve yer değişiklikleri, hizmet içi eğitim durumu, siciline işaretlenmek üzere kendisi tarafından verilen yayın ve eserleri, aldığı takdirnâme ve ödüller, hakkında yapılan disiplin soruşturmalarına dair evrak ve verilen disiplin cezaları, takipsizlik kararları, herhangi bir suçtan dolayı hakkında dava açılmış ise, affedilmiş olsalar bile hükümlülük veya beraat kararları, sağlık durumu, görevden uzaklaştırma, yaptığı fahrî hizmetler, aldığı izinlerle ilgili bilgi ve belgeler ile memurluğa alınırken istenen diğer belgeler bulunur.

Bu Yönetmeliğin uygulanmasında özlük dosyaları, memurların sicillerinin bir parçası sayılır; gizli sicil raporlarının doldurulması esnasında ilgili sicil amirlerince incelenebilir.

Sicil Dosyası

Madde 8- (Değişik: Bakan Onayı-05/04/2007) Her Devlet memurunun bir sicil dosyası bulunur. Sicil dosyalarına, sicil amirlerince düzenlenen gizli sicil raporları ile varsa adalet müfettişleri tarafından verilen denetleme raporları ve mal beyannameleri konulur.

Sicil Not Defterleri

Madde 9- (Mülga: Bakan Onayı-05/04/2007)

Sicil Not Defterlerinin Kullanılması

Madde 10- (Mülga: Bakan Onayı-05/04/2007)

Özlük ve Sicil Dosyasının Önemi

Madde 11- Devlet memurlarının ehliyetlerinin tespitinde, bir üst göreve atanmalarında, kademe ilerlemelerinde, derece yükselmelerinde, emekliye çıkarma veya hizmetle ilişkilerinin kesilmesinde özlük ve sicil dosyaları başlıca dayanaktır. Kurum değiştiren memurların özlük ve sicil dosyaları, yeni kurumlarına eksiksiz olarak gönderilir.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Gizli Sicil Raporlarının Doldurulmasına Dair Usul ve Esaslar

 

Sicil Raporlarının Doldurulma Zamanı

Madde 12- Gizli sicil raporları, her yılın aralık ayının ikinci yarısı içinde doldurulur. Raporların, ilgililerce en geç 31 aralık günü, tatile rastladığı takdirde müteakip çalışma günü mesai saati sonuna kadar bunları muhafaza ile görevli makamlara teslim edilmesi şarttır.

Her ne sebeple olursa olsun, sicil raporlarını birinci fıkrada belirtilen tarihlerden sonra teslim edenler hakkında idarî soruşturma açılır.

Aday memurların sicil raporları, işe başladıkları tarihi takip eden birinci yılın dolmasından sonraki 15 gün içinde, iki yıl süre ile adaylığa tâbi tutulan aday memurların ikinci yıl sicilleri aynı şekilde doldurulur.

Bir yıldan çok, iki yıldan az bir süre ile adaylığa tâbi tutulan memurların ikinci sicil raporları, adaylıklarının kaldırılmasının söz konusu olduğu tarihte doldurulur.

Sicil Raporu Doldurmak İçin Gerekli Süre

Madde 13- Haklarında sicil raporu düzenlenecek memurların, değerlendirilmelerini yapacak sicil amirlerinin yanında en az altı ay çalışmış olmaları şarttır.

Üç sicil amiri bulunan memurlar hakkında, sicil verecek amirlerden bir veya ikisinin bulunmaması halinde mevcut amirlerin raporuna itibar edilir.

İki sicil amiri bulunan memurlar hakkında da, yukarıdaki fıkrada belirtilen durumda birinci veya ikinci sicil amirinin dolduracağı sicil raporu, o yıl için geçerli sayılır.

Bir sicil amiri bulunan memurlar hakkında, o sicil amirinin değerlendirmesine göre işlem yapılır.

Sicil amirlerinin hiçbirinin bulunmaması veya sicil verecek süre görevde kalmamaları halinde, sicil raporları sonradan göreve atananlar veya vekilleri tarafından üç aylık bir sürenin sonunda derhal doldurulur. Bu uygulama sonunda da, memura o yıl için sicil raporu verme imkânı bulunmazsa sicil raporu, düzenleme döneminde üç aydan az olmamak üzere memurla en fazla çalışan sicil amiri tarafından doldurulur.

Sicil amirinin yanında çalışırken alınan mazeret izinleri ile yıllık izinler ve doktor veya sağlık kurulu raporuna dayanan hastalık izinleri, hizmet içi eğitimde geçen süreler, sicil raporu düzenlenmesi için gereken 6 aylık süreye dahildir. Şu kadar ki, amirin yanında 3 ay fiilen çalışmış olmak şarttır. Hizmet içi eğitimin veya hastalığın sicil raporu doldurmak için gerekli sürenin geçmesine imkân vermeyecek kadar uzun sürmesi ve dolayısıyla memur hakkında sicil raporu doldurma imkânı bulunmaması halinde, bir defaya mahsus olmak üzere geriye doğru en çok üç yılın sicil notlarının ortalaması esas alınır.

Görevden Ayrılış Halinde Sicil Raporlarının Doldurulması

Madde 14- Bir görevde 6 ay veya daha fazla bir süre bulunup, başka göreve atananların sicil raporları, bunların atanmalarından önceki sicil amirlerince ayrıldıkları tarihi takip eden 15 gün içinde doldurulur ve yeni görev yerlerine gönderilmek üzere ilgili makamlara teslim edilir.

Sicil raporlarının doldurulma zamanı gelmeden ve yeni sicil amirine sicil raporu doldurmak için yeterli süre kalmadan görevlerinden ayrılan sicil amirleri, en az 6 ay beraber çalıştıkları memurların sicil raporlarının kendilerine ait bölümünü, görevlerinden ayrılmadan önce doldurarak, sicil raporlarını saklamakla görevli makamlara teslim ederler.

(Ek fıkra: Bakan Onayı-05/04/2007) Birden çok mahkemede görevli olması nedeniyle birden fazla amire bağlı olarak çalışan personelin sicil raporu, bu amirlerden birinin görevden ayrılması durumunda; çalışma sürelerinin eşit olması halinde en kıdemli amir, aksi halde sicil dönemi içinde en fazla süre ile çalışılan amir tarafından doldurulur.

Sicil Not Defterlerindeki Kayıtlardan Yararlanma

Madde 15-(Mülga: Bakan Onayı-05/04/2007)

Sicil Raporlarının Doldurulmasında Uygulanacak Not Usulü ve Notların Derecelendirilmesi

Madde 16- Sicil amirleri, sicil raporunun memurların meslekî yöneticilik ve yurt dışı görevlerdeki ehliyetlerinin belirlenmesini sağlayan soruların her birinin ihtiva ettikleri unsurları esas almak suretiyle 100 tam not üzerinden değerlendirir ve sorulara verdikleri notların toplamını, soru sayısına bölerek memurların sicil notunu tespit ederler. Her bir sicil amirince bu şekilde belirlenen sicil notlarının toplamının sicil amiri sayısına bölünmesi suretiyle de, memurların sicil notu ortalaması bulunur ve buna göre sicil notu ortalaması;

a) 60’dan 75'e kadar olanlar orta,

b) 76'dan 89'a kadar olanlar iyi,

c) 90'dan 100'e kadar olanlar çok iyi,

Derecede başarılı olmuş, olumlu; 59 ve daha aşağı not alanlar ise yetersiz görülmüş, olumsuz sicil almış sayılırlar.

Sicil notu ve ortalaması hesaplanırken kesirler tam sayıya tamamlanır.

Memurların Genel Durum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi

Madde 17- Sicil amirleri, sicil raporunu doldurdukları her memuru;

a) Dış görünüşü (kılık, kıyafet),

b) Zekâ derecesi ve kavrayış kabiliyeti,

c) Azim ve sebatkârlık, dürüstlük, sır saklamada güvenirlilik ve beşerî münasebetlerdeki başarısı,

d) Alkol, kumar vb. alışkanlıklarını memuriyetle bağdaşmayacak ölçüde sürdürme gibi halleri,

e) Güvenilir olmama, şahsî menfaatlerini aşırı ölçüde düşünme, yalan söyleme, dedikodu yapma, kıskançlık, kin tutma gibi kötü huy ve davranışları;

(Değişik: Bakan Onayı-05/04/2007) Bakımından genel bir değerlendirmeye tabi tutarlar. Sicil döneminde edinilen bilgi ve müşahedelerden yararlanılarak yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre memurların olumlu ve olumsuz yönleri, kusur ve noksanları hakkındaki düşünceler sicil raporunun şahsiyet değerlendirilmesine ait bölümüne ayrı ayrı, açık ve gereğine göre kısa veya teferruatlı olarak yazılır.

Sicil amirlerinin, memurların genel durum ve davranışları hakkındaki düşünceleri not takdirlerinde dikkate alınır.

Sicil Raporlarının Dolduruluş Şekli

Madde 18- Sicil raporları, önceden hazırlanan müsveddelerden yararlanılarak, herhangi bir silinti ve kazıntı yapılmaksızın doldurulur. Müsveddeler imha edilir. Fazla ve yanlış yazılan kelime veya notlar, okunulacak surette çizilerek doğrusu yazıldıktan sonra keyfiyet imza ile tevsik edilir.

Sicil amirleri, 16 ncı madde uyarınca tespit edecekleri sicil notunu kendileri hesaplayarak, sicil raporunun ilgili bölümüne yazarlar. Memurların sicil notu ortalamaları, özlük işleriyle görevli birimlerin başında bulunan amir ve en yakın yardımcıları, böyle bir birim yoksa özlük işleriyle görevli memurlardan en üst yöneticiler tarafından seçilenlerce hesaplanarak, sicil raporunun ilgili bölümüne yazılır.

Sicil Raporlarının Gönderileceği Makamlar

Madde 19- Düzenlenen sicil raporları, sicil amirleri tarafından (gizli-kişiye özel) işareti taşıyan kapalı bir zarf içinde, bunları saklamakla görevli aşağıda belirtilen makamlara gönderilir.

Bu makamlar şunlardır;

a) Bakanlık merkez teşkilâtına, adlî ve idarî yargı teşkilâtı ile Adlî Tıp Kurumuna, Bakanlıkça atanan personel için Personel Genel Müdürlüğü,

b) (Değişik: Bakan Onayı-05/04/2007) Ceza infaz kurumları ile denetimli serbestlik ve yardım merkezlerine Bakanlıkça atanan memurlar için Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü,

c) (Değişik: Bakan Onayı-05/04/2007) Atamaları mahallî adlî ve idarî yargı adalet komisyonlarınca yapılan personel için, ilgili adalet komisyonu başkanlıkları,

d) (Değişik: Bakan Onayı-05/04/2007) Atamaları Adlî Tıp Kurumunca yapılan memurlar için Adlî Tıp Kurumu Personel ve Eğitim Şubesi Müdürlüğüdür.

Sicil Amirinin Sorumlulukları

Madde 20- Sicil amirleri, sicil raporlarını itinalı, doğru ve tarafsız bir şekilde düzenlerken; Devlete sadakat ve bağlılığı, memuriyet sıfatının gerektirdiği şeref ve itibar ile hizmetlerin süratli ve ekonomik bir şekilde yürütülmesini, güvenilir ve yetenekli memurların yükselmeleri, diğerlerinin ise kamu hizmetlerinden uzaklaştırılmaları gerektiğini esas alır.

Sicil amirlerinin maiyetlerinde çalışan memurları değerlendirmedeki başarıları, üst sicil amirleri tarafından kendisinin değerlendirilmesinde de dikkate alınır.

Garez ve özel amaçla, sicil raporlarını gerçeğe aykırı doldurdukları anlaşılan sicil amirlerinin cezaî sorumlulukları saklıdır.

Değerlendirmelerin Genel Niteliği ve Geçerli Sayılmayacağı Haller

Madde 21- Birinci ve ikinci sicil amirlerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Yönetmelik hükümlerine uygun olarak, memurlar hakkında sicil raporlarında yaptıkları değerlendirmeleri, birbirinden bağımsız ve 16 ncı madde hükümlerine göre etkili ve geçerlidir. Memurların sicil notu, sicil amirlerince takdir olunan notların aritmetik ortalamasına göre tespit edilir. Ancak birinci ve ikinci sicil amirlerince yapılan değerlendirmelerin, memurun sicilinin olumlu veya olumsuz olmasına tesir etmesi veya ortalama sicil notları arasında 10 veya daha fazla fark olması halinde, varsa üçüncü sicil amirinin kanaatine müracaat edilir ve üçüncü sicil amirinin değerlendirmesi esas alınır.

Üçüncü sicil amiri bulunmadığı takdirde, ikinci sicil amirinin değerlendirmesi ile iktifa edilir. Bir sicil amirinin bulunması halinde, birinci sicil amirinin değerlendirmesine göre işlem yapılır.

Garez veya özel maksatla memur hakkında gerçeğe aykırı değerlendirme yaptığı anlaşılan sicil amirinin değerlendirmesi geçersiz sayılarak, memur hakkında varsa diğer sicil amiri ve amirlerinin değerlendirmesine göre, yoksa o sicil döneminde son üç yılın aritmetik ortalaması esas alınarak, buna göre işlem yapılır. Gerçeğe aykırı olarak memur lehine yapıldığı anlaşılan değerlendirmeler de geçersiz sayılır. Bu takdirde de diğer değerlendirmelere; başka değerlendirme yapılmamışsa, memurun son üç yıla ait sicil raporlarının; hakkında daha az sayıda sicil raporu doldurulmuş olanların mevcut sicil raporlarının ortalamasına göre işlem yapılır.

Yetersiz Memurların Uyarılmaları

Madde 22- Yetersiz olarak değerlendirilmiş bulunan memurlar, bu duruma sebep olan kusur ve noksanlıklarını gidermeleri için sicil raporlarının, bunların muhafazası ile görevli makamlara en son teslim tarihini takip eden bir ay içinde, atamaya yetkili mercilerce gizli bir yazı ile uyarılırlar.

Uyarılan Memurların İtiraz Hakkı

Madde 23- (Değişik: Bakan Onayı-05/04/2007) 22 nci madde uyarınca uyarılan memurlar, Bakanlıkça atanan memur olmaları halinde Bakanlığa, mahallî memur olmaları halinde, bağlı bulundukları ve atamaya yetkili adlî ve idarî yargı adalet komisyonlarına, Adlî Tıp Kurumunca atanan memur olmaları halinde ise, bu Kurumun Başkan veya vekiline, uyarı yazısını tebellüğ ettikleri tarihi takip eden bir ay içerisinde itirazda bulunabilirler.

Uyarı ve İtirazlara Dair Usul ve Esaslar

Madde 24- (Değişik: Bakan Onayı-05/04/2007)

İtirazlar, sadece uyarı yazısında belirtilen kusur ve noksanlara karşı yazılı olarak yapılır. İtirazlar;

a) Bakanlık merkez teşkilâtına, adlî ve idarî yargı teşkilâtına, ceza infaz kurumları ile denetimli serbestlik ve yardım merkezlerine ve Adlî Tıp Kurumuna Bakanlıkça atanan memurlardan;

aa) Bakanlık Özel Kaleminde görevli Özel Kalem Müdürü için Bakan, diğer personel için Müsteşar,

bb) Müsteşarlık Kalemindeki personel için Müsteşar,

cc) Bakanlık Müşaviri ile Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri için Bakan, müşavirliklerdeki diğer personel için Müsteşar,

dd) Teftiş Kurulundaki şube müdürü için Müsteşar, diğer personel için Başkan,

ee) İç Denetim Biriminde genel idare hizmetleri sınıfından olan iç denetçiler için Bakan, burada görevli diğer personel için Müsteşar,

ff) Strateji Geliştirme Başkanlığındaki genel idare hizmetleri sınıfından olan daire başkanı için Müsteşar, mali hizmetler uzmanı, mali hizmetler uzman yardımcısı, şube müdürü ve müdür için ilgili müsteşar yardımcısı, diğer personel için Başkan,

gg) Genel müdürlüklerde görevli; kontrolörler için Bakan, AB uzmanı ve uzman yardımcısı için ilgili müsteşar yardımcısı, diğer personel için ilgili Genel Müdür,

hh) Genel idare hizmetleri ve teknik hizmetler sınıfındaki müstakil daire başkanları için Bakan, müstakil daire başkanlıklarında görev yapan şube müdürü ve müdürler ile daire tabipliğinde görevli daire tabibi, tabip ve diş tabibi için Müsteşar, bu birimlerde görevli diğer personel için ilgili müsteşar yardımcısı,

ıı) Savunma Sekreterliğinde; Sekreter için Bakan, savunma uzmanı için Müsteşar, diğer personel için ilgili müsteşar yardımcısı,

ii) Ceza infaz kurumları ile denetimli serbestlik ve yardım merkezlerinde görev yapanlar için Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü,

jj) Adlî Tıp Kurumunda; Kurum Başkanı için Bakan, başkan yardımcısı, 1. Hukuk Müşaviri ve ihtisas kurulu başkanı için Müsteşar, ihtisas kurulu üyesi, ihtisas dairesi başkanı, grup başkanı, adlî tıp şube müdürü ve diğer görevliler için ilgili müsteşar yardımcısı, 

kk) Cumhuriyet başsavcılıkları, adlî ve idarî yargı mahkemelerinde görevli personel ile icra müdürü ve icra müdür yardımcısı için Personel Genel Müdürü, Cumhuriyet başsavcılıkları ve bölge idare mahkemeleri başkanlıklarındaki bilgi işlem müdürlüklerinde görevli personel hakkında ilgili müsteşar yardımcısı,

b) Ataması adalet komisyonlarınca yapılan memurlar hakkında adlî ve idarî yargı  adalet komisyonları,

c) Ataması Adlî Tıp Kurumunca yapılan memurlar hakkında bu kurumun Başkanı,

Tarafından incelenir.

İnceleme, gereğine göre memurun özlük ve sicil dosyası ile konuyla ilgili diğer belgeler tetkik edilerek tamamlanır.

İtirazı inceleyen mercii, itiraz dilekçesinin kendisine verildiği tarihten itibaren 2 ay içerisinde inceleme sonucuna göre kararını verir ve yazılı olarak ilgiliye bildirir.

İki Defa Üst Üste Olumsuz Sicil Alanlar

Madde 25- İki defa üst üste olumsuz sicil alan memurlar, başka bir sicil amirinin emrine atanırlar. Burada da olumsuz sicil almaları halinde, Bakanlıkça memuriyetle ilişkileri kesilerek haklarında T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanır.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

 

Sicil Raporlarının Muhafazası ile Görevli Makamlar

Madde 26– (Değişik birinci fıkra: Bakan Onayı-05/04/2007) Sicil raporları, Bakanlıkça atananlardan Bakanlık merkez teşkilâtı memurları için Personel Genel Müdürlüğünün, taşra teşkilâtı memurları için ilgisine göre Personel Genel Müdürlüğünün veya Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün, ataması adalet komisyonlarınca yapılan memurlar için bağlı bulundukları adlî ve idarî yargı adalet komisyonları başkanlıklarının veya bunların görevlendireceği komisyon yazı işleri müdürlerinin, Adlî Tıp Kurumunda Personel ve Eğitim Şubesi Müdürünün sorumluluğunda fiziki ve elektronik ortamda muhafaza edilir.

Sorumlular, sicil dosya veya raporlarının muhafaza edildikleri yerlerden bir süre için çıkarılmalarını gerektiren her iş hakkında yukarıdaki yöneticisi veya görevlendirdikleri yardımcılarına bilgi vermek mecburiyetindedirler.

 

Özlük İşleri ile Görevli Mercii ve Memurların Sorumlulukları

Madde 27- (Değişik birinci fıkra: Bakan Onayı-05/04/2007) Sicil raporlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak doldurulması ve siciller ile ilgili bütün işlemlerin yürürlükteki hükümlere göre yürütülmesinden, Bakanlıkça atananlardan Bakanlık merkez teşkilâtı memurları için Personel Genel Müdürlüğü, taşra teşkilâtı memurları için ilgisine göre Personel Genel Müdürlüğü veya Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, ataması adalet komisyonlarınca yapılan memurlar için adlî ve idarî yargı adalet komisyonları, Adlî Tıp Kurumu memurları için ise bu Kurumun Personel ve Eğitim Şubesi Müdürlüğü sorumludur.

Yukarıda sayılan mercii ve görevliler, kendilerine teslim edilen sicil raporlarını, bu Yönetmelikte belirtilen en son teslim tarihlerini takip eden 15 gün içinde, sicil amirlerinin not ve mütalâası ile yaptıkları değerlendirmeler dışında, her yönüyle inceleyerek tespit ettikleri noksanlıkların giderilmesini temin ederler.

Bu işle görevlendirilenlerin gizliliğe riayetleri, edindikleri bilgileri açıklamamaları şarttır. Bu esaslara uymadıkları tespit edilenler, 657 sayılı Kanuna göre cezalandırılmakla beraber, bir daha aynı görevlerde çalıştırılamazlar.

Gizliliğe Riayet

Madde 28- Memurların sicilleri ile ilgili her türlü yazışma, evrak ve belgelerin sevkinde ve sicil raporlarının muhafazasında (gizli-kişiye özel) işaretli zarfların kullanılması şarttır.

Sicil raporları, sicil dosyaları ile birlikte kilitli dolaplarda muhafaza edilir.

Sicil Dosyalarını İnceleyebilecek Yetkililer

Madde 29- (Değişik: Bakan Onayı-05/04/2007)

Merkezde; Bakan, Müsteşar, ilgili müsteşar yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı, adalet müfettişleri, Bakanlık kontrolörleri, ilgili olan genel müdür, genel müdür yardımcıları, daire başkanları, tetkik hâkimleri ve şube müdürleri, taşrada; adlî ve idarî yargı adalet komisyonu başkan ve üyeleri ile ilgili hâkimler, Cumhuriyet savcıları ve cezaevi müdürleri, Adlî Tıp Kurumunda Başkan ve başkan yardımcıları ile Personel ve Eğitim Şubesi Müdürü memurların sicil dosyalarını inceleyebilirler. 26 ncı maddenin ikinci fıkrası hükmü saklıdır.

Memuriyetleri Sona Erenlerin Sicil Dosyaları

Madde 30- Memurlardan;

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre memurluktan çıkarılan,

b) Memurluğa alınma şartlarından herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşıldığı veya memurlukları sırasında bunlardan birini kaybettiği için memuriyetine son verilen,

c) İstifa eden veya istifa etmiş sayılan,

d) İstek, yaş haddi, malullük ve sicil sebeplerinden biri ile emekliye ayrılan veya ölenlerin,

Sicil dosyaları, özlük dosyaları ile birleştirilerek ilgili mevzuatın öngördüğü şekilde muhafaza edilir.

Sicil Raporlarının Temin Edilmesi

Madde 31- (Değişik: Bakan Onayı-05/04/2007)

Bu Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin (a) fıkrasında belirtilen ve bu Yönetmeliğe ekli sicil raporları Bakanlıkça bastırılarak birinci sicil âmirlerine dağıtılmak üzere, yetkili mercilere gönderilir.

Yürürlük

Madde 32- Bu Yönetmelik, onayı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 33- Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakanı yürütür.

                                                                                                                                 EK